By fnecupf

De forma breu dir que som un grup d’estudiants de la UPF que formem part del sindicat nacional de la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya [FNEC]. Aquest bloc doncs, preten ser un espai de comunicació de totes les activitats que ralitzem a nivell de la nostra Universitat.

Però si el que t’interessa és saber de què va la FNEC…

La FNEC va ser fundada l’any 1932 com a organització d’estudiants nacionalistes catalans i ràpidament va esdevenir el sindicat democràtic estudiantil més representatiu del país agrupant la major part d’associacions d’estudiants d’ensenyament superior. Així que el 1934, en poc més de dos anys, la FNEC estava totalment consolidada. Anys més tard però, la victòria franquista de 1939 i la repressió política va desfer la FNEC i els seus militants es van veure abocats a la clandestinitat i a l’exili. Això sí, sempre van continuar la mateixa lluita que des de 1932: la recuperació dels drets nacionals de Catalunya.

No va ser fins ben entrada la democràcia –any 1985– que un grup de joves universitaris van decidir refundar el sindicat. Durant els anys 80 la FNEC va emprendre un nou impuls que es va materialitzar amb el creixement i l’hegemonia del sindicat als anys 90, convertint-se, de nou, amb un referent universitari català pels estudiants de moltes facultats –inclosa la UPF-.

D’aquesta manera, la FNEC ha treballat ininterrompudament, i en l’actualitat té una presència destacada en diferents universitats del Principat. Vint-i-tres anys més tard des de la Universitat Pompeu Fabra, volem donar un nou impuls a aquestes sigles històriques. És clar que les motivacions no són exactament iguals que les de fa setanta anys: la societat catalana ha experimentat uns canvisimportantíssims que ens fan plantejar nous reptes. En aquest segle XXI que tot just acaba de començar, la globalització, la nova immigració, la internacionalització de la nostra economia, el futur de la universitat en el nou procés de Bolonya, una societat cohesionada, valors democràtics i de participació civil, o el futur de la nostra llengua i cultura ens han de fer replantejar el discurs per tal de mostrar-nos al món com una societat moderna i cohesionada on cada vegada les fronteres són més difuses però alhora més necessàries.

Per tot això, i pel paper importantíssim que juguen les universitats com a creadores de capital humà i valors a la societat, us animem a participar d’aquest nou projecte que com ja hem dit acabem de reprendre amb molta il·lusió, ganes i amb el clar convenciment de tots els que formem la FNEC, que com va dir l’il·lustre poeta Miquel Martí i Pol:

“Tenim a penes el que tenim i prou: l’espai d’història concreta que ens pertoca i un minúscul territori per viure-la. Posem-nos dempeus altra vegada i que se senti la veu de tots, solemnement i clara. Cridem qui som i que tothom ho escolti. I, en acabat, que cadascú es vesteixi com bonament li plagi, i via fora, que tot està per fer i tot és possible.”

Anuncis


Vine a la FNEC!

T'agradaria formar part de la FNEC? Venir a les nostres reunions setmanals o rebre informació sobre el què estem fent? Doncs només cal que enviis un correu a upf@fnec.cat i t'informarem de tot! T'hi esperem!
Juny 2018
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« abr.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

segueix-nos al twitter!

hits counter
Anuncis

%d bloggers like this: